donderdag 2 juni 2016

Aflevering 7: Egypte!

Met de slaap nog in de ooghoeken, knipperen we een beetje tegen de felheid van het ochtendzonnetje. Dát is nieuw voor de meiden van Couscous & Appelmoes! Het is 8.00 uur in de ochtend van zondag 29 mei als we verzamelen bij de Scouting Bosgeest voor de 7e editie van Couscous & Appelmoes. André van der Vossen vangt ons op bij deze prachtige locatie en zegt: ‘De koffie pruttelt…’ We zijn is ons nopjes met deze locatie: een ruime keuken en een toffe buitenlocatie in-een. Bijzonder, voor het eerst zijn keukenploeg en pop-up team aan het werk op dezelfde plek!

 

De eerste verjaardag van CC&AM vroeg naar ons idee om een bijzondere editie en vandaar dat we ditmaal een lúnch maken, en dus moeten we direct aan de slag. Onder leiding van Hayam en  Samia uit Egypte storten we ons in het werk. Rachida assisteert, wij voeren opdrachtjes uit. En zo staan om half tien de aubergines en paprika's in de oven, worden de eerste wijnbladeren gevuld met een mengsel van kruiden en rijst, en is het beslag voor de basbousa al bijna klaar....

 

Toen we onze chef tijdens de voorbereidingen vertelden dat we eigenlijk dolgraag buiten wilden eten bleek dat goed uit te komen; overal in Egypte vind je volgens haar kleine barbeque-zaakjes langs de weg. Picknicken, buiten eten, dat ís Egypte. Als hoofdgerecht maken we kebab van ossenhaas, 'kofte' van gekruid kalfsgehakt en, voor de niet vleeseters: gemarineerde vis van de barbecue. Tahinsaus, yoghurtsaus en een frisse salade maken het plaatje compleet.  Perfecte combi dus, en onze schietgebedjes stemmen de weergoden gunstig; het blijft droog op een paar spetters na. Corné Stadhouders en Wilfried van Eeden hebben zich aangemeld als ‘grillmeister’ en met deze kantelekeerders zijn we superblij!

 

We sluiten als goede CC&AM-traditie af met hoge thee, konefa en basbousa. Heerlijke Egyptische zoetigheden! En tijdens de maaltijd? Gezelligheid alom. We zoeken tussen de gangen door een ander plekje aan een van de tafels, om ook met anderen een woordje te kunnen wisselen. Van daaruit ontstaan vaak mooie ontmoetingen en leuke gesprekken. 

Couscous & Appelmoes bestaat nu één jaar en wat zijn we trots op hetgeen we in het afgelopen jaar met allemaal vrijwilligers hebben neergezet. Wat hebben wij een leuke mensen ontmoet en heerlijke gerechten gegeten! Het is ons gelukt om een concept met een gouden randje te ontwikkelen, waarbij begrippen als ‘samen delen en ‘ontmoeten’ centraal staan. Meer dan ooit is dat van onschatbare waarde om een samenleving te creëren, waarin een ieder zich welkom en gekend voelt. 

 

Wij dragen daar graag ons steentje aan bij! Nu staan de Ramadan en de zomervakantie voor de deur, maar na de zomer komen wij zeker terug met Couscous & Appelmoes! Houd voor nieuwe data onze facebookpagina en blog in de gaten......

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten