Recepten van CC & AM

Nagenieten is natuurlijk inbegrepen bij Couscous en Appelmoes! Dus hier gaan we een aantal van de recepten publiceren die we voor jullie kookten!

16 mei 2015 Première op de Dierenhoeve

Frisse salade van Hollandse sla, witlof en radijs met bieslook. 
Gerookte forel met een dressing van appelstroop & balsamico.
Appel-pastinaak soepje.

**********

Couscous op traditionele wijze gestoomd, met: 
kalfsvlees, meiknolletjes, peen, tomaten, ui en courgette.
Zoete pompoen en karamel rozijnen.


****************

Hangop met gebakken appeltjes
Rabarber-appeltaartje

******

Marokkaanse thee


Pastinaak- appelsoep

Wij serveerden het soepje echt als een mini-gerechtje.
 Het onderstaande recept gaat uit van vier normale porties.

Ingrediënten 
500 g pastinaak
1 grote zoetzure appel (bijv. jonagold of elstar)
 1 grote ui
1 knoflookteentje
1 liter groentebouillon
scheutje olijfolie
100 ml room
1/2 tl kurkuma
zout en peper
garnering: verse peterselie

Speciale benodigdheden
– Staafmixer

Bereiden 
Snipper de ui en hak de knoflook fijn.  Schil de pastinaak en snijd in dunne plakjes. Snijd de plakjes in vier partjes.  Schil de appel, verwijder het klokhuis en snij in blokjes. Verhit een scheutje olijfolie in een pan en fruit de ui en pastinaak in 5 minuten al omscheppend op laag vuur tot de ui glazig is. Voor een mooi lichtgeel soepje laat je een halve theelepel kurkuma mee fruiten. Voeg op het laatst knoflook toe.   Bereid de groentebouillon.  Voeg 1 liter groentebouillon toe aan het groentemengsel. Doe de room erbij. Breng aan de kook.  Voeg de appel, zout en peper toe en laat met deksel op de pan 20 minuten sudderen op laag vuur.  Check met een vork of de pastinaak zacht is en pureer de soep met een staafmixer. Voeg eventueel nog wat extra water toe als de soep te dik is. Voeg naar smaak zout en peper toe. Serveer in een mooie kom met verse peterselie.

Salade met forel en appelstroopdressing
Vette vis en appelstroop geven een heerlijke combinatie en die wilden we u niet onthouden! Het onderstaand recept gaat uit van vier personen.

Ingrediënten 
100 gram gemengde sla waaronder bijvoorbeeld frisee sla, fijngesneden witlof
200 gram forel, half bosje radijs
2 eetlepels appelstroop,  1 eetlepel balsamicozijn

Bereiden  
Verwarm de appelstroop met de balsamico azijn in een steelpannetje. Breng héél even aan de kook en laat vervolgens even afkoelen.
Was, snijd en meng de sla en verdeel deze over vier bordjes.  Was de radijs,snijd deze in dunne plakjes en verdeel over de sla. Portioneer de forel in  gelijke delen en leg over de sla. Giet met een lepel een klein beetje van de dressing over de vis.


Hangop met gebakken appeltjes
Natuurlijk moesten we voor de première van Couscous &Appelmoes ook voor het nagerecht iets aardigs verzinnen met appel. Appeltaart ligt dan voor de hand, maar is erg zwaar... zo kwamen we op de frisse combinatie met rabarber en custard. De romige, lichtzure hangop combineert dan weer prima met de zoete gebakken appeltjes... Samen een mooi toetje! 

Ingrediënten (4-6 personen)
1 liter volle yoghurt
2 stevige friszoete appels
2 flinke handen rozijnen
Boter
2 eetlepels  donkere basterdsuiker

Bereiden: Al een dag van te voren meot je beginnen met de hangop. Het gerecht dankt zijn naam aan de keukenkraan waaraan de yoghurt vroeger werd gehangen om uit te lekken. Maar dat was in de tijd van de onverwarmde keukens... Nu moet je een constructie verzinnen die je kwijt kunt in de koeling.... neem bijvoorbeeld een vergiet of een zeef en een natte theedoek
Zet de zeef in een pan (de onderkant moet vrij hangen) en leg de natte theedoek daarin

Giet voorzichtig de volle yoghurt in de theedoek, stukje plastic er op en zet de pan met zeef in de koeling. De yoghurt moet nu  minimaal 8 uur uitlekken.
Wat in de theedoek blijft is de hangop.  Je houdt ongeveer  de helft over van een liter yoghurt.
Schep de hangop met een spatel of een lepel uit de theedoek en verdeel het over 4 kommetjes of mooie glazen. 
Schil de appels en snijd de appels in dunne schijfjes. Koekenpan op het vuur zetten en de appeltjes kort bakken in de roomboter. Voeg de suiker toe als de appeltjes lekker liggen te bakken. De suiker caramelliseert de appeltjes. Voeg nu de rozijnen toe en  warm nog even mee.
Schep de appeltjes over de hangop.

Recept rabarber-appeltaart
Dit is het recept voor een taart in een 'gewone' springvorm. Je snijd er dan ongeveer 8 stukken van.
Ingrediënten
400 gram rabarber (of appel, of zoals nu half/half)
125 gram witte basterdsuiker
2 eetlepels custard
1 theelepel kaneel

150 gram boter
150 gram witte basterdsuiker
1 zakje vanillesuiker
2 eieren
½ dl melk
150 gram zelfrijzend bakmeel
Bereiden:
Was de rabarber en snijd m in dunne boogjes, droog in een keukendoek. Meng in een ruime kom met 125 gram witte basterdsuiker, de custard en het kaneel, zet weg.

Vet een springvorm van 24 centimeter doorsnede in. Afhankelijk van het model wil je 'm misschien met bakpapier bekleden om te voorkomen dat het beslag uit de vorm lekt. Verwarm de oven voor op 150 graden C.

Sla de boter zacht met een mixer, meng nu een voor een de 150 gram witte basterdsuiker, vanillesuiker, 2 eieren, melk en zelfrijzendbakmeel mee. Mix nog een keer goed door.

Schep 1/3 van het beslag op de bodem van de springvorm, meng de rest door het rabarbermengsel. Schep dat nu ook in de vorm. 60-70 minuten bakken. 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten