maandag 1 februari 2016

Wij houden van de keuken van Iran!!!!

Inmiddels raken wij van Couscous & Appelmoes wel een beetje gewend aan 'bijzondere' wensen. We weten inmiddels dat je couscous 3 maal moet stomen, dat in de Poolse bietensoep gewoon potjes bietenbouillon gaan, en dat je evenveel manieren hebt om peterselie-salade te maken als dat er steden in Syrië zijn. En toch, toch wisten de chefs van aflevering 5 ons weer te verbazen. Of we 15 kilo, ja inderdaad VIJFTIEN kilo wortels konden kopen. Oh, en sapcentrifuges...


Land van handeling: Iran. Chef Masoud meldde zich als eerste via de mail. Hij kwam graag voor ons koken, maar woont niet in Noordwijkerhout. Tsja wat moet je dan als organisatie? Andere mensen uit Iran zoeken natuurlijk! Er is vóór de Islamitische revolutie daar een grote groep mensen gevlucht, ze moesten er zijn...En inderdaad vonden we Mahasti en Franzi binnen onze gemeentegrenzen, en ze wilden nog komen koken ook!Kokkies Peter en Ilja meldden zich via de mail en zo gingen we afgelopen zaterdag rond de klok van 11 van start in de KTS. Graag spreken we hier nogmaals onze dank uit, want wat is dát een heerlijke plek om te koken. De aubergines gingen de pan in, de wortels werden geweekt en de walnoten gehakt. O... en of er 5 kilo uien gesnipperd konden worden... Natuurlijk!


Ondertussen had de pop-up restaurantploeg het relatief makkelijk; we mochten opbouwen in de tuinzaal van de Munnikeweij. Wat een prachtige ruimte. We kregen twee vrijwilligers cadeau; Jos en Kees. Wat een verwennerij, we hebben de hele avond geen bord hoeven afwassen en het was een krankzinnige berg, geloof mij.

Het menu bestond uit lavash, langwerpig 'brood', eigenlijk meer een dunne wrap met twee 'salades'. Een met als hoofdingrediënt aubergine, de ander met spinazie en yoghurt als basis. Als hoofdgerecht serveerden we rijstcakes; min of meer 'gebakken' in de rijstkokers. Bij de rijst twee sauzen; een op basis van walnoten met granaatappelsiroop, de ander op basis van gele erwten met tomatenpuree. Beiden waren heerlijk. De grote vraag van de avond was natuurlijk; wat is er van die 15 kilo wortels geworden??
Het antwoord arriveerde bij het toetje. Puur wortelsap óver een bolletje vanilleijs, gegarneerd met wat gehakte pistache. Zo simpel, zó lekker!

Wat een heerlijk enthousiaste gasten kregen we ook weer. De ene nog liever en geïnteresseerder dan de ander. Gastheren Stef en Jasper liepen hun benen uit het lijf om de jassen aan te nemen, de gerechten uit te serveren en ook weer af te ruimen. We hadden trouwens ook pottenkijkers in de letterlijke zin van het woord: de gemeente Noordwijk bezocht ons met een delegatie van TWEE wethouders. Dus aan onze Noordwijkse fans: houdt oren en ogen open; voor je 't weet start er een editie in jullie gemeente!
 
Geen opmerkingen:

Een reactie posten