zondag 30 oktober 2016

Sudan.... wow.

Baha Saleh is onlangs Nederlandse geworden. Na een lange periode van vluchteling zijn, nieuwkomer, inwoner van Noordwijkerhout,  statushouder en inburgeraar is zij nu dus 'gewoon' Nederlandse. Het is weer een nieuwe stap. Als alles meezit is zij volgend jaar ook 'jurist'. Afgestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam.... maar zo ver is het nu nog niet. Dit weekend was wél bijzonder; dit weekend was zij chef van de negende editie van Couscous & Appelmoes....Inkopen deden we bij Mabroek in Leiden, inmiddels een vast adres, en de Lidl natuurlijk, want de groenten zijn er goed.. en de koffiebonen (die in die gele zak) zijn een prima alternatief voor de Sudanese koffie -echt, je leert iedere editie fascinerende nieuwe dingen; hoe kan ik nog ooit zonder hier aan te denken langs dat koffieschap lopen?-. De lamsdijen hebben we stevig gemasseerd met de marinade, vrijdag al. Daarna was het wachten op de grote dag.


Zaterdag was de eerste plaats van handeling de KTS in Voorhout. Het is nu al bijna gewóón dat we daar mogen koken... maar het blijft een bijzondere geste. Er zijn tenslotte maar weinig lokaties waar je met 7 koks terecht kunt. Behalve onze F-side (Fatna, Fatima en Fokelien) bestond het keukenteam uit twéé Sudanese dames een Syrische en Berend. Baha vroeg vriendin Somaia, Syrische Fatima kwam assisteren en Berend... Berend is de zoon van Fokelien en daardoor gelukkig besmet met het lekker-eten-virus. Het team stortte zich vol enthousiasme op de gerechten. Er moest hard gewerkt worden; soep, griesmeel in saus, lamsbout uit de oven, rijst, capucijners met uitjes en feta, het dessert en niet te vergeten de huzarensalade.... Wát???Tijdens de "vergadering met de chef" nemen we als Couscous & Appelmoesteam uitgebreid het menu door. Een voor een bespreken we met de chef wat zijn of haar wensen zijn, welke gerechten we ècht aan de Noordwijkerhouters moeten serveren. Eerlijk gezegd, toen we aan een van oorsprong Sudanese vroegen wat er dan zoal in hun 'witte salade' gaat.... en het antwoord was: nou aardappel, erwtjes, wortel en mayonaise... kregen we bijna de slappe lach. Huh? Keken we elkaar verbaasd aan... dat is toch een huzarensalade? "Wij noemen het ook wel Russische salade" zei Baha. Tsss.


Ondertussen was de pop-up-restaurantploeg letterlijk tegen een obstakel aangelopen. Want hoewel het nieuwe clubhuis van de Speelakker ideaal ligt zo dicht bij het centrum... en de inrichting prima volstaat als 'restaurant-voor-een-dag'.... Bleek er net déze week (dus na ons locatiebezoek) een paaltje in de weg geplaatst. Tegen wildparkeerders tijdens speeltuindagen. Was al twee jaar om verzocht door de Speelakker.... Helaas had geen van de plaatsende ambtenaren bedacht dat de 'bewoners' van het weggetje ook een sleutel nodig hebben?? nou goed, terugkijkend is het allemaal reuze grappig.... en ook goed voor het lijf wellicht....

Dankzij de aanwezige kruiwagens kregen we al onze spullen toch op de plaats van bestemming. Niet alleen het eten nemen we mee naar ons pop-up restaurant, maar ook de tafelkleden, servetjes, borden, glazen (120 stuks), handenwas-set, theepotten, theeglaasjes, sfeerlichtjes, afwasmiddel, theedoeken en niet te vergeten de serveerschalen, opscheplepels alles, álles wat van een willekeurige locatie een restaurantje maakt nemen we mee...De belangrijkste motivatie voor ons als Couscoussers is dat we iedere editie weer proberen mensen, inwoners van Noordwijkerhout, met elkaar in contact te brengen. Dat is waarom deze eetclub is ontstaan, dat is ook elke keer weer ons doel. Dus hebben we tijdens deze editie wat éxtra mensen uitgenodigd om mee kennis te maken. Niet alleen de chef uit Sudan dus, maar ook twee gastvrouwen uit Eritrea, en ook onder de gasten bleken zich mensen uit Syrië, Zwitserland en Eritrea te bevinden. De muziek staat aan, de kinderen van Baha zijn verkleed als traditioneel bruidspaar als de gasten aankomen, de toon is gezet.Na de groentensoep, de hoofdmaaltijd die met de handen genuttigd kon worden en een verrassend fris-zoet dessert is het tijd voor de afsluiting. Buiten, bij het licht van tientallen kaarsjes branden Somaia en Baha koffiebonen en wierrook. Smaen met de Marokkaanse thee en de Hollandse chocolademunten is het een geurige gedenkwaardige afsluiting van deze editie.Als de gasten het terrein van de Speelakker verlaten storten wij ons op de afwas, het opruimen, de tientallen loopjes terug naar de auto's. Wat een avond.Tot de volgende keer!!!!

PS: we hopen jou natuurlijk een keer te zien bij een van onze bijzondere avonden. Maar je kunt ons ook helpen; weet jij nog een leuke locatie waar we een keer terecht kunnen met ons restaurant? Breng ons in contact met de eigenaar of beheerder! 
En ken jij nog iemand die lekker kan koken en ons graag wil laten kennismaken met de keuken uit zijn of haar thuisland? Ook dan willen we graag in contact komen! 
Geen opmerkingen:

Een reactie posten