maandag 16 november 2015

Lang leve de Poolse keuken!!!

Wow! Wat een avond!! Iedere keer weer zeggen we na afloop tegen elkaar; dit was écht de leukste... Pools eten was zó anders dan we van te voren verwachtten! Onze chefs komen een paar dagen vóór het evenement bij ons op de thee, dan bepalen we samen wat we op tafel gaan zetten. Ditmaal bracht Magda een enorme dikke pil mee: hét kookboek van de klassieke Poolse keuken. Al pratende kwamen we er achter dat de drie dames een tikkie nerveus waren want; ze waren alle drie al op jonge leeftijd in Nederland komen wonen en kenden de Poolse keuken dus wel van bij moeders thuis, maar hadden het zelf nooit echt overgenomen! Hilariteit alom, want nu bleken we met 7 leken aan tafel te zitten.

Maar goed, wat kookt jullie moeder dan voor je als je in de vakanties thuiskomt? Nou toen waren we het snel eens. De beroemde bietensoep moest er komen natuurlijk, koolrolletjes en een pavlova toe.

de pavlova werd een pláátje...


Vrijdag togen Fatima en Sanne met Agnieszka naar Biedronki, de Poolse supermarkt op het Marktplein. Fantastische nieuwe dingen ontdekt: appelsap met munt,lekker brood, een enorme keus aan gedroogde kruiden, worsten, prachtige ingelegde terrines, traditionele chocolaatjes, top. Aangevuld met halal vlees en wat munt voor onze afsluitende thee waren we snel klaar met boodschappen doen.

Zaterdag kón al niet meer stuk doordat we mochten koken in de KTS. Wat een zegen. Alle ruimte, alle materialen, grote werkbladen, een afwasmachine, grote oven en mega-koeling. Zo wordt koken echt een feestje. Kasja sloot zich aan, Sjako had zich opgegeven als koksmaatje en daar gingen we aan de slag.

 Agnieszka, Fokelien, Sanne, Sjako en Kasja in de prachtige keuken van de KTSOndertussen bouwden Marian, Conny en gastvrouw Ina ons pop-up restaurant op, ditmaal in de Regenboogschool. Wat een leuke plek was dat, en met een superhandig keukentje bovendien!

Toen onze gasten arriveerden liep het als een trein. De ene na de andere gang werd opgediend. Agnieszka, die in het dagelijks leven in de keuken staat bij ´Het Wapen´, hield de regie en de dames liepen af en aan met al het lekkers.

De gasten waren tevreden, enthousiast over alle nieuwe ontdekkingen togen ze naar huis, een moe maar voldaan Couscous & Appelmoesteam achterlatend...

Fatima en ConnyGeen opmerkingen:

Een reactie posten