"Julie mogen helpen, maar ík kook!" Zo begon ongeveer onze chef's vergadering vorige week. In het midden op de bank Fariha, onze chef uit Afghanistan. We kenden meteen onze plaats, het kon maar gezegd zijn. Het Couscous & Appelmoes team had al lang geaasd op een Afghaanse chef, maar dames als Fariha zijn druk. Ze koken regelmatig voor grote groepen mensen, dan weer voor 100 man bij een babyshower, dan weer honderden hapjes voor een verjaardag. Koken voor de veertig gasten van Couscous en Appelmoes was voor Fariha een makkie.
Bij het boodschappen doen bleek al wel dat niet álles in ons dorp te krijgen is, de rijst, het vlees en bepaalde kruiden moesten gehaald in Leiden. Gelukkig verkoopt Miep op de Dorpsstraat Mungbonen... die zijn belangrijk voor de geweldige bonensoep, zo blijkt! Zaterdagmorgen leverden we een auto vol boodschappen en een auto vol pannen en potten af bij de X-out en daar ging ze!! Bijgestaan door Fatna, Fatima en Fokelien van ons team en met wijze adviezen van mevrouw Abedah, een oudere Afghaanse dame vanaf de bank begon toen... wat Fokelien later omschreef als 'magie'. Fatima was er op gebrand om een paar recepten te achterhalen, maar iedere keer als ze een deksel optilde om te zien wat er gebeurde in de pan kreeg ze een standje. Oeps.
Ondertussen was het restaurant-team neergestreken in de Maasgaarde. Wat een fijn gebouw is dat. We namen de tijd om met doeken, lichtjes en slingers een duizend-en-een-nacht sfeertje neer te zetten. Zo vlak voor de feestdagen kwam dat mooi uit. Toen de gasten arriveerden hadden we een mooi restaurantje neergezet, met hulp van een nieuwe dame in ons pop-up team: Corine. Sabaheta uit Montenegro was onze gastvrouw. De feestelijke sfeer werd nog extra onderstreept door een van de dochters van Fariha die in traditionele feestkleding verscheen, uitgebreid vertelde ze over de kleding en de traditionele dansen die er in worden uitgevoerd. Haar vriendin droeg een moderne jurk; ook absoluut prachtig. Daar steken we met onze Hollandse 'ach je kunt toch ook in een spijkerbroek naar een feestje' mentaliteit toch wat horkerig bij af met z'n allen!
Het eten was heerlijk. Allereerst een fantastische bonensoep met gehakt. Zo veelzijdig van smaak, absoluut een topsoep. Daarna Afghaanse rijst... die werd opgediend met een 'jus' van wortel, rozijnen en rundvlees. Daarnaast serveerden we gerechten met spinazie, aubergine met yoghurt, een prachtige salade en gehaktballetjes in tomatensaus. Het dessert was een romige vla met fruit en amandelen. Natuurlijk sloten we de avond af met Marokkaanse thee.
Met de sloven (wow!) ons team: Corine, Fokelien, Conny, chef Fariha, Sanne, Fatima, Fatna en Sabaheta |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten